ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 2019-20 «Τεχνικός Οινολογίας - Αμπελουργίας»

Ο /Η απόφοιτος της ειδικότητας εκτελεί τις απαραίτητες εργασίες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από τις καλλιεργητικές εργασίες και φροντίδες έως και τα τελικά οινικά προϊόντα και τα παράγωγα τους, χρησιμοποιώντας εργαλεία, σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό, με ασφάλεια ώστε να παράγει προϊόντα τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Απασχολείται σε αμπελοκαλλιέργειες και οινοποιεία. Παραλαμβάνει, αποθηκεύει, χειρίζεται, επεξεργάζεται, μεταφέρει και ελέγχει πρώτες ύλες, ενδιάμεσα και τελικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας σκεύη και μηχανολογικό εξοπλισμό.
Η φοίτηση στην ειδικότητα «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Η άρτια από κάθε άποψη εκπαίδευση των σπουδαστών περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα στα διδακτήρια του ΙΕΚ και πρακτική άσκηση σε βραβευμένα οινοποιεία της Αιγιάλειας.
Τομείς απασχόλησης
Ο «Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας» απασχολείται ως ιδιώτης ή υπάλληλος:
• Αμπελουργικής εκμετάλλευσης
• Οινοποιείου
• Αποσταγματοποιείου
• Ποτοποιίας
• Οξοποιίας
• Μονάδας παραγωγής αμπελόφυλλων
• Εργαστηρίου αναλύσεων
• Μονάδες παραγωγής αμπελουργικών και οινοποιητικών μηχανημάτων και παρελκόμενων
• Πωλητής αμπελουργικών και οινολογικών προϊόντων

* Σκοπός του ΔΙΕΚ είναι η δωρεάν παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης και απευθύνεται σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων), πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές ανέργους και εργαζόμενους ανεξαρτήτως ηλικίας.
** Η κατάρτιση των Δ.ΙΕΚ αντιστοιχεί στο επίπεδο 5 σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο προσόντων και είναι ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στο επίπεδο 4 εντάσσονται τα Λύκεια και στο επίπεδο 6 τα ΑΕΙ και ΤΕΙ).